Cara Nak Buat Ikan Percik

Nikmat banget resep mi kari pedas yang gurih cocok buat sarapan pagi ini 15 buah cabai merah keriting. Tetapi memang susah untuk mendapat.


Resepi Ikan Percik Yang Sedap Menjilat Jari Bidadari My

Kemudian masukkan cili kisar serai titik asam keping garam dan gula secukup rasa.

. Nak makan ikan golek atau ikan bakar percik ni simple je kan. Ikan percik kelate hok sedak sekali. Tak caya cuba la try.

Kalau nak masak ikan percik kena betul-betul tahu rahsianya terlebih godek nanti lari rasanya. Masukkan juga santan garam serbuk. Anak-anak pun lalu makan nasi kalau ada.

Kisar lumat semua bahan dengan 25ml airTuang dalam periuk. Saya pernah kongsikan resepi ayam percik sebelum ini boleh tengok resepinya di sini. Bahan untuk kuah percik.

Cara Buat Kuah Percik Untuk Resepi Ikan Selar Percik. Seterusnya kacau sehingga sebati. Tambah 200 ml santan pekat.

Bakar ikan atau ayam sampai masak. Anak semua dah berkumpul kat rumah ni bolehla nak masak sedap sikit. Cara membuat telur rica daun jeruk.

Kemudian masukkan santan pekat bahan perasa dan limau nipis dengan secukupnya. Kisar bawang merah halia dan lada kering. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayàm size 2kg.

Cara buat ikan percik. 12 hiris nipis halia. 2 ulas bawang putih.

Mula-mula bakar ikan yang dah diperap tadi atas bara api. Resepi Buat Ikan Percik Sebenar Wanita Ini Bongkar Rahsia Masak Kuah Yang. Nanti cikgu kongsi lagi lain.

Hari ni saya nak kongsikan satu lagi resepi yang ringkas tapi sedap iaitu ikan percik. Masakkan didlm kualiperiuk. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.

Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap. Bakar tak perlu sampai ikan garing atau kering. Cikgu buat ikan percik tu betul-betul duduk bersila berguru depan mak.

Nak lagi sedap makan dengan sambal. Perap selama 20 minit. Kuah ikan percik perlu selalu dikacau dengan api.

Baru tahu nambah nasi ke tidak. Masak kuah percik sampai mendidih dan pekat. Cara nak buat mudah sangat.

Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan. Sambil membakar siapkan kuah percik. Dah siap kuah percik super lazat ni.

Untuk elakkan berair toskan ikan terlebih dahulu sebelum membakar. Percik ini merupakan satu lagi resepi popular di sebelah pantai timur. Semua orang boleh buat sebab gunakan bahan-bahan yang mudah je.

Mehla kita buat percik ikan kembung pula. Terima kasih kepada Puan Hana A Razak kerana berkongsi resepi sedap ini. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar.

Sempena bulan Ramadhan ini saya ingin kongsikan resepi Ikan Percik yang memang sangat terkenal di bazar bazar Ramadhan. Mesti sedap ni boleh buat makan tengahari. Dari proses perap ikan buat kuah sehinggalah siap sepenuhnya.

Kalau nak buat ayam percik ada cara berbeza. Salut kuah percik pada ikan atau ayam dan bakar. Lumurkan ikan dgn kunyit dan garam kemudian bakar dan asingkan Kisar bawang merah bawang putih dan halia dengan santan.

Lama tak buat ikan percik. Buat 4x salutan baru percik lagi bertambah sedap. Selalu bakar ikan biasa je kan hari ini jom buat ikan percik.

Masukkan santan pekat dan masukkan bahan perasa. Resepi yang sememangnya turun temurun dari emak. Tapi kali ini kita ada resepi yang jarang dibuat orang kata iaitu ikan percik.

Barulah nak makan tu tak rasa. Hari ni kongsi resepi lauk pulak ye. 5 biji bawang merah saiz syiling 20 sen.

Lazimnya ia menggunakan ayam sebagai bahan utama namun begitu bahan utama yang digunakan kali ini ialah ikan. Kuah percik ni dapat untuk 5 ekor ikan 1 ekor setengah ayam size 2. Masak sampai mendidih dan pekat.

Admin sendiri pun tak sabar rasanya nak cuba resepi ni.


Rahsia Resipi Ikan Percik Hampir 33 Tahun Kena Cuba Kesedapannya


Rahsia Resipi Ikan Percik Hampir 33 Tahun Kena Cuba Kesedapannya


Ikan Percik Youtube


Koleksi Resepi Simple Ikan Kembung Percik Simple Bahan Bahan 1 Ekor Ikan Kembung Saiz Besar 1 Biji Kelapa Ambil Santannya 5 Tangkai Cili Kering 5 Labu Bawang Merah

Comments

Popular posts from this blog

According to Kohlberg's Theory of Moral Development

Doa Selepas Solat Sunat Awwabin